Home » Blog » Dingen om op te letten bij een motorverzekering

Dingen om op te letten bij een motorverzekering

motorverzekering

Hoewel het de afgelopen dagen nog flink aan het regenen, komt de zomer toch steeds dichterbij. Het wordt dus zo langzamerhand tijd om de motor weer af te stoffen. Voor je de openbare weg op kunt, moet je natuurlijk wel voor een verzekering gezorgd hebben. Heb je dat nog niet, bijvoorbeeld omdat je pas net een motor hebt gekocht, of omdat je een nieuwe verzekering wilt afsluiten? Dan is dit artikel iets voor jou. We delen een aantal tips die je kunt gebruiken bij het afsluiten van een nieuwe polis. Lees dus snel verder!

De verschillende basisdekkingen

Net als bij een autoverzekering heb je bij de motorverzekering de keuze uit een aantal verschillende basisdekkingen. Over het algemeen heb je drie opties: WA, WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco. Hieronder lichten we deze opties kort toe.

  • WA: dit is de eenvoudigste dekking die je kunt kiezen. Je bent tevens wettelijk minimaal verplicht om voor deze dekking te kiezen als je de openbare weg op wilt. Over het algemeen wordt deze dekking gekozen voor motoren die al wat ouder zijn en niet meer zoveel geld waard zijn. De verzekeraar vergoedt alleen schade die je met je motor aanricht aan anderen of aan de spullen van anderen.
  • WA + Beperkt Casco: deze dekking gaat een stapje verder dan de WA-verzekering. Met beperkt casco ben je namelijk ook verzekerd voor de kosten van bepaalde soorten schade aan je eigen motor. Denk bijvoorbeeld aan schade door brand, een storm of een botsing met een loslopend dier.
  • WA + Volledig Casco: deze dekking wordt ook wel de all risk motorverzekering genoemd en is de meest uitgebreide basisverzekering waar je uit kunt kiezen. Hiermee kun je ook een vergoeding krijgen voor schade aan je eigen motor die is ontstaan tijdens een botsing waarvoor je zelf verantwoordelijk was. Meestal kiezen mensen alleen voor deze dekking als hun motor nog vrij nieuw is.

Dekking in het buitenland

Ben je van plan om met je motor op vakantie te gaan? Dan is het goed om te controleren of de verzekering die je wilt afsluiten ook geldig is in het land waar je heen wilt gaan. In veel gevallen ben je in bijna alle landen in Europa verzekerd. Voor je huidige verzekering kun je dit checken op je groene kaart.

Aanvullende verzekeringen

We lichtten net al even de verschillende soorten basisdekkingen toe. Maar je kunt je verzekering motor ook verder uitbreiden met een aantal aanvullende verzekeringen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor no-claim garantie. Daarmee kun je jaarlijks een keer schade claimen, zonder dat dit je schadevrije jaren beïnvloedt. Wel zo prettig, want dan gaat je premie dus niet omhoog. Verder kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een opzittendenverzekering, waarmee je schade aan de bestuurder en passagiers verzekert.