Home » Blog » Dit is hoe software wallets werken

Dit is hoe software wallets werken

software wallet

In de cryptowereld is het een term die je vaker voorbij hoort komen, ‘software wallet’. Niet iedereen weet wat hiermee bedoeld wordt, en daarom geven we in deze tekst uitleg over het begrip software wallet. Wat is het, wat kun je ermee, en hoe verhouden deze wallets zich tot de ook vaak genoemde hardware wallets?

Een software wallet: dit is het

Een software wallet wordt ook wel ‘hot wallet’ genoemd, en is een soort van digitale portemonnee of bewaarplek om je cryptomunten te bewaren. Kenmerkend aan een software wallet is dat je er via je webbrowser bij kunt komen, of via een smartphone of desktopapplicatie. Het grootste voordeel van een software wallet is dat je er altijd en overal bij kunt komen, omdat de wallet middels een internetverbinding toegankelijk is, althans voor de bevoegde.

In een software wallet kun je doorgaans allerlei soorten cryptomunten bewaren. Het is maar net welke cryptomunten je hebt aangekocht. Een bijzonder soort software wallet is de Bitcoin wallet, waarin je zoals de naam al doet vermoeden, uitsluitend Bitcoins bewaart.

De tegenhanger van een software wallet is een zogeheten ‘hardware wallet’, ook wel ‘cold wallet’ genoemd. Anders dan bij software wallets kun je via het internet niet doorlopend bij (de inhoud van) hardware wallets komen. Het betreft namelijk hardware, die je fysiek kunt vasthouden. Doorgaans gaat het hierbij om een USB stick, die je uiteraard wel in een laptop of desktop kunt stoppen, in de USB-poort. Maar er zijn ook Bluetooth gebaseerde hardware wallets, die via Bluetooth werken. Hardware wallets zijn veel veiliger dan software wallets, maar het nadeel is ook meteen duidelijk: je kunt er niet doorlopend bij, iets wat bij software wallets dus wel kan.

safe

Hoe gaan bedrijven als Coinmerce om met software wallets?

Coinmerce is een van de meest populaire Nederlandse cryptohandel bedrijven. Wellicht wat minder bekend dan het Nederlandse Blox (van BTC Direct), maar wellicht wel weer populairder dan het vorig jaar gestarte Finst, een ander Nederlands cryptohandel bedrijf. Een cryptohandel bedrijf biedt doorgaans een klein gedeelte van de gestalde cryptomunten in software wallets aan, maar het grootste gedeelte van de cryptomunten die het bedrijf in bewaring heeft, wordt offline opgeslagen, in koude wallets.

Bij een cryptohandel bedrijf zoals Coinmerce (…onder deze link vind je een beschrijving van wat je van dit bedrijf kunt verwachten), is die verhouding bijvoorbeeld 90% om 10%, wat wil zeggen dat 90% van de alle cryptomunten en tokens die bij het bedrijf zijn ondergebracht in koude wallets staat, en slechts 10% in hot wallets, omwille van het behouden van liquiditeit. De belangrijkste reden van koude opslag is uiteraard de veiligheid, want een cryptohandel bedrijf kan het zich immers niet veroorloven dat hackers of andere onbevoegden er met (een deel van) de cryptomunten vandoor gaan. Als een wallet niet met het internet verbonden is, kan een hacker er ook nooit bij, want een internetverbinding is een cruciale en minimale vereiste, om als kwaadwillende überhaupt iets te kunnen uitrichten.

Een verkeerde gedachte is dat een software wallet onveilig zou zijn. De meeste software wallets zijn juist heel erg veilig, zeker als deze gekoppeld zijn aan de online omgeving van een cryptohandel bedrijf als Coinmerce. Dergelijke bedrijven doen letterlijk alles om de veiligheid van de wallets voor hun klanten te waarborgen. De moet ook wel, want hun reputatie staat op het spel. Een cryptohandel bedrijf dat niet kan garanderen dat door klanten gestalde cryptomunten veilig staan, of dat zelfs al eens slachtoffer is geworden van een hack, kan een uitstroom van klanten tegemoet zien. Niemand wil zijn cryptomunten immers in rook zien opgaan, of daar zelfs maar enige kans op lopen.

Crypto platform Coinmerce laat dan ook veiligheidsaudits uitvoeren door AuditConnect, een absolute expert op het gebied van IT, veiligheid en privacy. En daarnaast is de toegang tot accounts en wallets uiteraard beveiligd via 2FA, wat in de praktijk betekent dat je niet alleen inloggegevens nodig hebt, maar ook de toegang nodig hebt tot het bij het account horende mobiele nummer, en/of het bij het account horende e-mailadres. Uiteraard zijn dit maar enkele voorbeelden. Op de website van Coinmerce vind je een duiding van allerlei andere genomen veiligheidsmaatregelen.

Waarom een software wallet voor de meeste mensen de juiste keuze is

Software wallets zijn over het algemeen geliefd bij het publiek, omdat je als handelaar direct kunt acteren op bewegingen in de markt. Stijgt een bepaalde cryptomunt? Dan kun je direct verkopen, en daalt een cryptomunt in waarde, dan kun je ook direct bijkopen in de gewenste hoeveelheid. Met hardware wallets kan dat helaas niet. Die moet je immers eerst nog koppelen aan het internet, en vervolgens moet je je cryptomunten overzetten naar de online omgeving van het cryptohandel bedrijf, in het geval je een bepaalde cryptomunt zou willen verkopen. Dat kost tijd, en is bovendien erg omslachtig.

Software wallets zijn daarom erg geschikt voor korte termijn handelaren, en hardware wallets zijn per definitie meer geschikt voor mensen die hun assets willen aanhouden, dus voor de (zeer) lange termijn. Het is ook maar net wat je wenst natuurlijk, maar vast staat wel dat slechts een klein percentage van alle handelaren via een hardware wallet werkt, en dat software wallets gretig en massaal gebruikt worden, ondanks dat ze misschien wat minder veilig zijn dan hardware wallets. Je zou het ook anders kunnen stellen. Software wallets zijn doorgaans erg veilig, en hardware wallets gaan nog een stapje verder. Die bieden je ultieme veiligheid.

Gerelateerde artikelen: