Home » Blog » Must-have verzekeringen voor zzp’ers

Must-have verzekeringen voor zzp’ers

zzp verzekeringen

Ondernemen kan best een beetje spannend zijn. Als ondernemer heb je namelijk dagelijks te maken met verschillende risico’s die het voortbestaan van je bedrijf in gevaar kunnen brengen. Om een stukje zekerheid in te bouwen, kun je (zakelijke) verzekeringen afsluiten. In dit artikel bespreken we twee verzekeringen die zeker voor zzp’ers erg van pas kunnen komen. Lees dus snel verder!

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Zoals je vast wel weet, loop je als ondernemer het risico dat je ooit helemaal zonder inkomen komt te zitten. Bijvoorbeeld als je door arbeidsongeschiktheid een langere tijd niet kunt werken. Je hebt vast iets van een buffer opgebouwd, maar het zou mooi zijn om die niet aan te hoeven tasten.

Dat is waar de AOV om de hoek komt kijken. Bij het afsluiten van deze verzekering kies je een bepaald verzekerd bedrag dat je maandelijks uitgekeerd wilt krijgen als je niet meer kunt werken door bijvoorbeeld een ziekte of een ongeluk. Met deze verzekering op zak weet je zeker dat je in dit soort situaties nooit helemaal zonder inkomsten zal komen te zitten. Zo kun je rekeningen blijven betalen en verklein je de kans dat je in financiële problemen terechtkomt.

Is de AOV verplicht?

Je bent als zzp’er vooralsnog niet verplicht om een AOV af te sluiten. Dat is eigenlijk niet zo positief, want een AOV is een hele belangrijke verzekering. Het is heel triest wanneer een ondernemer in financiële problemen komt, doordat hij plotseling arbeidsongeschikt raakt en geen inkomsten meer heeft. Het lijkt er dan ook op dat het ergens in de komende jaren verplicht zal worden voor zzp’ers om zich in een bepaalde vorm te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

Een andere verzekering die heel belangrijk kan zijn voor zzp’ers, is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp (BAV). Met deze verzekering ben je beschermd tegen de financiële gevolgen van het maken van een fout in het uitvoeren van je beroep. Je doet natuurlijk altijd je best, maar iedereen maakt wel eens een foutje. Als zo’n foutje leidt tot een slecht advies, dan kan dit grote financiële gevolgen hebben voor klanten. Om te voorkomen dat je deze kosten zelf hoeft te betalen, sluit je een BAV af.

Is de BAV verplicht?

Ja en nee. De BAV is niet voor elk beroep verplicht. Voor bepaalde beroepen waarin de gevolgen van een beroepsfout heel groot kunnen zijn, is de BAV wel verplicht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • Notarissen
  • Financieel adviseurs
  • Accountants
  • Architecten
  • Advocaten

Voor veel andere beroepen is het afsluiten van een BAV dus geen verplichting. Toch kan het wel heel verstandig zijn om voor deze verzekering te kiezen, zeker als zzp’er. Als zelfstandige zonder personeel heb je waarschijnlijk geen grote reserves aangelegd. Heb je die wel, dan wil je die natuurlijk zoveel mogelijk intact laten. Om te voorkomen dat je je reserves aan moet breken om de Ondernemen kan best een beetje spannend zijn. Als ondernemer heb je namelijk dagelijks te maken met verschillende risico’s die het voortbestaan van je bedrijf in gevaar kunnen brengen. Om een stukje zekerheid in te bouwen, kun je (zakelijke) verzekeringen afsluiten. In dit artikel bespreken we twee verzekeringen die zeker voor zzp’ers erg van pas kunnen komen. Lees dus snel verder!

kosten van een beroepsfout te vergoeden, doe je er goed aan om een BAV af te sluiten.