Home » Blog » Dit zijn de populairste verzekeringen voor zzp’ers

Dit zijn de populairste verzekeringen voor zzp’ers

Het opstarten van een eenmanszaak biedt tal van voordelen voor zzp’ers. Denk aan de vrijheid die je ervaart, wanneer je zelf kunt kiezen welke klanten je bedient. Daarnaast bepaal je zelf tegen welk tarief je jouw diensten en producten aanbiedt. Ondanks de vrijheid van het werken als zzp’er, kleven er ook meerdere risico’s aan. Zo ben je persoonlijk aansprakelijk in het geval van schade. Het kan grote financiële gevolgen hebben. Of wat te denken van een situatie waarin je als zzp’er arbeidsongeschikt raakt? Het vangnet is in dit geval heel beperkt. Daar waar je in loondienst profiteert van verschillende sociale voorzieningen. Het toont aan hoe belangrijk het voor ondernemers is om eens te kijken naar de verschillende verzekeringen voor zzp’ers

Dit artikel zoomt in op de populairste verzekeringen voor zelfstandigen, op basis van diverse onderzoeken die door de jaren heen zijn uitgevoerd. Welke verzekeringen zijn onmisbaar als je voor jezelf start? 

Kies als ondernemer voor een AOV-verzekering

Een van de belangrijkste en populairste verzekeringen onder zzp’ers is de AOV-verzekering, de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Op het moment dat je arbeidsongeschikt raakt, wordt het verlies aan inkomen grotendeels gecompenseerd door de verzekeraar. Het voordeel hiervan is dat je bijvoorbeeld in je woning kunt blijven wonen en je levensstandaard niet direct hoeft aan te passen. Zonder AOV-verzekering is dat mogelijk wel noodzakelijk; je verliest een groot deel van je inkomen. Het is niet voor niets dat in Nederland gesproken wordt over het verplicht stellen van het afsluiten van deze verzekering. 

Uit onderzoek van onder meer TNO en het CBS bleek in de afgelopen jaren circa 70 tot 80 procent van de zzp’ers nog geen AOV-verzekering te hebben. 

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten als zzp’er 

Naast een AOV-verzekering is ook het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering sterk aan te raden. Onderscheid wordt gemaakt tussen een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Met deze verzekeringen voorkom je dat een schadeclaim grote gevolgen heeft voor de financiële stabiliteit van je onderneming. Zo’n claim komt voort uit een beroepsfout, uit een fout bij de uitvoering van bedrijfsactiviteiten bij mensen thuis en bijvoorbeeld uit letsel aan medewerkers. Een medewerker kan jou als werkgever verantwoordelijk houden voor het ontstaan hiervan, met een hoge schadeclaim tot gevolg.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt de schade voortkomend uit beroepsfouten, waarvan een rekenfout door een accountant een voorbeeld is. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt schade gedekt voortkomend uit bijvoorbeeld een fout bij de bouw van een woning. 

Zakelijke rechtsbijstandverzekering voor ondernemers 

Een derde type verzekering voor zzp’ers is de zakelijke rechtsbijstandverzekering. Je kunt tijdens het bestaan van je onderneming in conflict raken met klanten, met zakenpartners en bijvoorbeeld je eigen medewerkers. Op zo’n moment is het prettig om terug te kunnen vallen op juridisch advies van een specialist. Hoe kun je het beste handelen in de ontstane situatie? Wat zijn je rechten in deze casus? Enzovoorts. Met een bedrijfsrechtsbijstandverzekering draai je niet zelf op voor de kosten die dit juridisch advies met zich meebrengt. Evenals dat je ondersteund wordt bij een eventuele juridische procedure die volgt op dit advies. 

Gerelateerde artikelen: