Home » Geld verdienen met enquetes

Geld verdienen met enquêtes

geld verdienen met enquêtes

Kan je echt geld verdienen met enquêtes?

Ja dat kan zeker, het is zelfs een van de meest populaire manieren van online geld verdienen.

Het is namelijk leuk, makkelijk, snel en je kan direct beginnen.

Waar kun je dan meedoen? 

Tip: dit zijn de best betaalde enquête sites in NL en België.

Die zijn niet alleen betrouwbaar, maar daar verdien je per enquête een hogere beloning én ontvang je meer vragenlijsten / surveys om te doen.

Dat zijn juist de belangrijkste zaken die bepalen hoeveel je ermee verdient.

En natuurlijk is het daarbij slim om je aan te melden bij meerdere panels.

In dit artikel gaan we je verdere uitleg geven hoe het werkt en hoeveel je er nu echt mee kan bijverdienen in een maand.

Kan je echt geld verdienen met enquêtes invullen?

Nogmaals, ja dat kan heel goed. Er zijn meer dan genoeg partijen waar jij gratis lid kan worden en vervolgens beloningen verdienen met het meedoen aan enquêtes. Online vragenlijsten en surveys zijn dat meestal, maar soms ook andere soorten onderzoeken zoals producten testen en reclames beoordelen.

Waar kan je geld verdienen met enquêtes?

Omdat deze manier van online geld verdienen onwijs populair is zijn er ook veel aanbieders waar jij je kan aanmelden. En tegelijkertijd trekt dit helaas ook veel minder betrouwbare bedrijven aan tot zelfs fraudeurs aan toe. Die gaan je nooit betalen, maar willen alleen je persoonlijke gegevens hebben als jij je inschrijft.

We willen je niet bang maken, maar er zijn helaas veel oplichters actief op het internet en deze tak is helaas geen uitzondering. Daarom raden wij je de betrouwbare enquête sites aan waar je ook nog eens meer kan verdienen dan bij de rest.

Het is waardevol om je bij meerdere van deze aan te melden, maar je hoeft er ook zeker niet meer dan tien te kiezen want zoveel tijd heb je ook waarschijnlijk niet om aan onderzoeken mee te doen. 

Hoeveel verdien je met online enquêtes?

Dit is misschien wel de belangrijkste vraag van allemaal, in ieder geval de vraag die we het vaakst krijgen. Hoeveel kan het je opleveren? Daar moeten we eerlijk bij zeggen dat er nogal veel verschil in kan zitten tussen de periode waar je naar kijkt, want in de zomervakantie en kerst-nieuwjaar periodes worden er simpelweg minder onderzoeken gedaan.

Daarbij is het belangrijk te vermelden dat ook per respondent erg kan verschillen hoeveel je kan verdienen. Veel onderzoeken zijn pas aan deel te nemen vanaf 18 jaar of zelfs 21, terwijl veel panels al respondenten toelaten vanaf 16 of zelfs 13 jaar oud. Die jongste leden krijgen dus waarschijnlijk minder te doen. 

Maar we willen we graag een uitspraak doen waar je iets aan hebt: daarom denken wij dat je per maand € 100,- kan verdienen met enquêtes. Gemiddeld dus en als je er echt veel tijd aan besteed en je minstens aanmeldt bij vijf van de sites die we aanbevelen. Val je toevallig in de een gunstige doelgroep doe je bijvoorbeeld mee bij wel tien panels, dan kan dit ook het dubbele zijn.

Vergis je echter dus niet in de seizoensinvloeden, je verdiensten zullen niet elke maand zo hoog zijn en soms wat terugvallen. Bovendien zijn ze in het begin vaak wat hoger omdat er dan veel onderzoeken beschikbaar zijn, maar dat wordt mettertijd minder als je die eerste voorraad hebt weggewerkt.

Bijverdienen met enquêtes invullen 

Het mag duidelijk zijn dat je niet je werk gaat maken van online enquêtes. Zie het daarom echt als een bijverdienste van een paar tientjes tot misschien wel de bedragen die we noemen. Ideaal wel naast bijvoorbeeld een parttime baan, een studie of een druk huishouden om wat extra te verdienen natuurlijk. Zeker omdat je direct mee kan doen en er niks voor nodig hebt, daarover later meer.

Hoeveel verdien je per enquête

Bij de goede panels zie je voordat je aan een enquête begint in de uitnodiging staat hoe lang deze duurt, en wat de beloning zal zijn. Kan je dus zelf beoordelen of je de vergoeding eerlijk vindt en of je genoeg tijd hebt. Volgens BEENQ, het beste panel van dit moment, ligt de vergoeding in principe tussen de 20 cent en 4 euro. Dat is dus de range, maar vaak zijn onderzoeken niet extreem lang of kort. De meeste beloningen zijn daarom tussen de 50 cent en 1,50 euro. Er zijn ook sites die enthousiast adverteren met 7 tot wel 14 euro per onderzoek maar dat is echt onzin.

Wat verdien je per panel

Hoeveel je kan verdienen per panel / enquête site is een meer ingewikkelde vraag. Dit hangt namelijk af van de hoogte van de beloning die ze geven per enquête, maar ook van de hoeveelheid werk die ze je kunnen geven elke maand. Want als je meer vragenlijsten kan doen kan je immers ook meer verdienen.

Goede panels scoren natuurlijk op allebei deze punten hoog. Dat wil overigens niet zeggen dat je niet lid moet worden van panels die niet veel werk hebben, want daar kan je er juist wel meerdere van naast elkaar hebben. Zo geven PanelWizard en Factsnapp bijvoorbeeld veruit de hoogste vergoeding per ingevulde survey, wel 10 cent per vraag! 

Daar moet je dus zeker lid worden. Alleen is het heel jammer dat ze vaak maar enkele enquêtes per maand hebben, dus combineer ze vooral met panels die meer werk kunnen bieden zoals BEENQ en Panelclix, die hebben overigens ook nog steeds een goede beloning per enquête.

Wat verdien je met online enquêtes

We hebben bekeken hoeveel je kan verdienen met enquêtes, maar nog niet de vraag beantwoord wat je er nu daadwerkelijk meer verdient. Want de panels hebben uiteenlopende manieren van belonen en uitbetalen. In onze lijst van beste enquête sites hebben we dit overigens bij elk panel erbij vermeld zodat je dit mee kan wegen in je keuze bij welke je wel of niet aanmeldt.

Geld naar je bankrekening

Normaal zou je denken dat als je geld verdient, dat dit gewoon wordt overgemaakt naar je rekening. Nu is dat voor een bedrijf best ingewikkeld om te doen en vaak ook kostbaar, dus zijn er niet veel panels die dit toepassen. Een van de belangrijkste en beste panels Panelclix heeft dit wel als (enige) optie).

Geld verdienen met enquêtes PayPal

Juist heel veel sites kiezen voor de optie van PayPal betalingen. Dit omdat het makkelijk is en bovendien snel. Nadeel is wel dat in sommige gevallen hier een kleine fee wordt berekend door PayPal waardoor je bijvoorbeeld 20 cent moet betalen als je 10 euro laat uitkeren. Voordeel is dat deze uitbetaling vaak met kleinere bedragen al mogelijk is, soms al vanaf 5 euro of zelfs 1 euro, terwijl andere opties vaak pas kunnen vanaf een tientje.

Cadeaubonnen verdienen met enquêtes

Dan zijn er ook panels die de optie hebben om uit te betalen in cadeaubonnen en e-vouchers. Voordeel hier is dat dit meteen in je mailbox zit en je nooit een fee hoeft te betalen. Bovendien zijn er veel soorten bonnen waardoor je er eigenlijk alles mee kan kopen en het dus net zo handig is als geld. Denk aan Bol.com, VVV, HEMA en Amazon.

De meeste panels bieden je beide opties aan: een geldbedrag (PayPal/bank) of bonnen. Maar er zijn ook panels die enkel in bonnen uitkeren. Dit vinden we wel een nadeel dus deze vind je dan ook niet snel terug in onze top 10.

Prijzen en loterijen

Afsluitend zijn er panels waar je met de enquêtes loten voor een loterij verdient, waarmee je vervolgens prijzen kan winnen. Vaak is dit naast de normale verdiensten in geld of bonnen. Er zijn ook panels waar je alleen prijzen kan winnen. Dan ben je echter nooit verzekerd van enige inkomsten en wij raden deze panels dan ook af. Maar het kan een leuk extraatje zijn.

Is geld verdienen met enquêtes betrouwbaar?

We haalden al even aan dat er naast veel hele goede enquête sites helaas ook mindere en zelfs frauderende sites bestaan. Wees daar dus scherp op. Maar daarnaast is het ook de vraag of het een betrouwbare manier van verdienen is, zelfs bij die goede sites.

In feite ligt dat vooral aan jezelf. Het kan namelijk gebeuren dat je verdiensten worden teruggevorderd als je niet eerlijk meedoet. De onderzoeken zijn namelijk belangrijk voor bedrijven die er opdracht voor geven en in ruil voor de beloning willen ze wel dat je goed nadenkt over de eerlijke antwoorden die je geeft.

Blijkt dat je dit niet doet dan kunnen je verdiensten worden teruggehaald. Er als je dit te vaak doet kan het zelfs zo zijn dat je account wordt geschorst en dat je daardoor bij meerdere panels niet meer mee mag doen, want hierin werken ze nog samen ook.

Maar zolang jij eerlijk bent, niet te snel probeert alle vragen vol te klikken en ook zorgt dat je jouw profielgegevens bijhoudt dan komt het goed. 

Hoe verdien je geld met enquêtes

Door eraan mee te doen en ze naar waarheid in te vullen dus. Ga altijd volledig door tot het einde, anders wordt je beloning niet bijgeschreven.

Hoe werkt geld verdienen met enquêtes

In feite is het heel makkelijk, zoals we eerder al vertelden. Er zijn maar 4 stappen die je moet nemen en dan kan je al je eerste geld innen:

 1. Jezelf aanmelden. Inschrijven is gratis en vrijblijvend, begin met een paar panels en breid dit later uit als je ervan overtuigd bent dat geld verdienen met enquêtes inderdaad goed voor jou werkt. Enige vereiste is een minimale leeftijd. Soms is dit al vanaf 13 jaar, maar vaker vanaf 16 of 18 jaar oud.
 2. Vul je profiel volledig in. In een aantal gevallen krijg je hier zelfs al een kleine vergoeding voor. Dit is een belangrijke stap, want op basis van jouw profielkenmerken kunnen de enquête sites je voor de juiste onderzoeken uitnodigen en vaak ook voor meer onderzoeken. Vul je deze niet in of houd je ze niet bij, kan het gebeuren dat je minder vaak kan meedoen, je voor verkeerde surveys wordt uitgenodigd (en dan krijg je geen vergoeding) of zelfs je account inactief wordt.
 3. Deelnemen aan vragenlijsten. Je kan vaak in je account meteen al een heel aantal survey openenen om te maken en bovendien zal je na je inschrijving op regelmatig basis uitnodigingen krijgen voor nieuwe enquêtes. Dit gaat per mail of in de app als je die installeert. Meedoen is nooit verplicht, maar alleen door dat wel te doen verdien je natuurlijk geld.
 4. Verdiensten laten uitbetalen. Je spaart al je verdiensten van de surveys op in je account tot je genoeg hebt voor een uitbetaling. Vaak kan dit vanaf 5 of 10 euro, al kan het ook lonen om langer door te sparen. Vaak is het dan binnen enkele dagen verwerkt en kan je jouw verdienste uitgeven.

Voordelen van geld verdienen met enquêtes:

Je kan direct geld verdienen met enquêtes

Zoals je ziet in de stappen hiervoor werkt het heel simpel en laagdrempelig. Je hebt alleen internet en een emailadres nodig en soms een PayPal account. Dit is allemaal gratis en bovendien is de kans groot dat je dit allemaal al hebt. 

Geld verdienen met enquêtes is makkelijk

Niet alleen omdat je er niks voor nodig hebt, maar vooral omdat het passief is. Je hoeft alleen eerlijk vragen te beantwoorden en dat is alles. Je hebt er geen vaardigheden of diploma voor nodig. Je hoeft ook geen inleg te hebben of risico te nemen. Kortom: iedereen kan dit.

Geld verdienen met enquêtes is snel

Je kan er dus direct met aan de slag en het is makkelijk. Daarbij is het ook nog eens snel, want binnen enkele dagen kan je al genoeg hebben verdiend voor je eerste uitbetaling. Dat ga je op andere manieren niet snel voor elkaar krijgen.

Geld verdienen met enquêtes is leuk

Dit is ook heel belangrijk om te benadrukken. Voorheen waren het vooral ellenlange vragenlijsten die je moet volmaken. Maar tegenwoordig wordt er juist vaker gewerkt met enquêtes die niet te lang en saai zijn, maar juist interactief. Zo weten onderzoekers namelijk ook wel dat ze van jouw betere antwoorden gaan krijgen.

Ook andere vormen van onderzoek kun je voorbij zien komen bij enquête sites, zoals thuis producten testen, reclames bekijken en beoordelen, websites of apps testen en ook online groepsdiscussies via bijvoorbeeld een forum of focusgroepen via chat.

Veelgestelde vragen:

Zijn het altijd online enquêtes / vragenlijsten?

Voornamelijk wel ja, het gaat namelijk om online panels waar je lid wordt. Bovendien is online onderzoek veel makkelijker af te nemen dan papieren vragenlijsten of onderzoeken op locatie. Dat laatste zie je alleen nog in het geval van medisch onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe medicijnen. 

Enquêtes afnemen per post of telefoon wordt eigenlijk nog enkel gedaan voor de doelgroep ouderen die veel minder vaak bekwaam zijn met een smartphone of computer en niet vaak op het internet te vinden zijn.

Kan je ook geld verdienen met enquêtes in België?

Jazeker, daar is net zoveel mogelijk als in Nederland. Daar hebben we ook een aparte lijst met panels voor beide landen staan in ons artikel best betaalde enquête sites.

Hoe zit het bij geld verdienen met enquêtes met belasting?

Bij alles dat je verdient moet je belasting betalen, dus ook als je dat doet met enquêtes. Dit geef je bij je belastingaangifte op onder de noemer “inkomsten uit overige werkzaamheden”.

Bestaat er ook een geld verdienen met enquêtes app?

Elke enquête site / panel heeft hier zijn eigen app voor die je kan downloaden en installeren op je tablet of smartphone. Er is geen centrale app waarin meerdere panels samenkomen.

Geld verdienen met enquêtes tips

Er zijn best een aantal dingen die je slim kunt doen om meer te verdienen met enquêtes, hierbij onze belangrijkste tips hiervoor:

 1. Maak alleen gebruik van de best betaalde enquête sites, deze hebben een hogere beloning en meer werk.
 2. Maak alleen gebruik van betrouwbare sites. Dat zijn bovenstaande, maar vind je er zelf nog een andere doe dan goed onderzoek of het wel te vertrouwen is.
 3. Schrijf je in bij meerdere panels, dan heb je sowieso meer werk en kan je dus ook meer scoren.
 4. Geef eerlijke antwoorden in de surveys. Er zijn genoeg kwaliteitscontroles dus je komt er echt niet mee weg.
 5. Vul de onderzoeken niet te snel in, ook dat wordt gezien als frauderen.
 6. Reageer snel op uitnodigingen, anders is de kans groot dat een onderzoek alweer vol is of afgesloten.
 7. Kijk geregeld in je account of er nog andere vragenlijsten beschikbaar zijn, je ontvangt niet voor alle enquêtes een uitnodiging omdat de panels je ook niet te vaak willen mailen.
 8. Vul je hele profiel in zodat het panel zoveel mogelijk van je weet, dan kan je vaker meedoen aan onderzoek.
 9. Houd deze ook kloppend door ze af te toe te controleren en waar nodig bij te werken.

Als je bovenstaande tips toepast zal je zit dan je meer geld kan verdienen met enquêtes en dat het veel minder vaak voorkomt dat je niet in de doelgroep van een vragenlijst valt of je verdiensten moeten worden teruggedraaid.