Home » Enquête laten invullen

Enquête laten invullen

enquête laten invullen

Hoe kan je jouw enquête laten invullen?

Een vraag die we vaak krijgen omdat dit lastiger is dan veel mensen op voorhand zouden denken.

Zelfs de grootste bottleneck voor de meeste onderzoeken.

Maar met onze tips kan je sneller en beter resultaat halen.

Enquête laten invullen via een professioneel panel

We willen toch eerst even de optie bespreken van respondenten kopen. Want dat is namelijk iets wat wij zelf voor je kunnen verzorgen. Vaak is de gedachte dat dit veel te duur is, maar dat is absoluut niet het geval. Sterker nog het heeft juist heeft veel voordelen ten opzichte van de andere manieren om je enquête in te laten vullen die we hierna gaan bespreken.

Zelf respondenten vinden is veel lastiger en kost daarmee meer tijd om aan genoeg aantallen te komen. Bovendien heb je dan geen controle op de steekproef die je trekt en kan je ook niet sturen op (demografische) data om alleen de juiste mensen voor je onderzoek te benaderen. Dan is een hoop respons wellicht niet eens bruikbaar. En je kan met een panel strakke afspraken maken over de kwaliteit.

Daarbij is er nog een misvatting dat het niet verstandig is om te betalen van de mensen die je enquête invullen. Omdat ze het dan alleen maar voor het geld doen. Dat is bij een professioneel panel zoals wijzelf beheren niet het geval omdat we vanuit verschillende ISO certificeringen en richtlijnen voor goed onderzoek stelselmatig de kwaliteit monitoren van de antwoorden die leden geven. Als ze niet eerlijk of geconcentreerd zijn dan is dat inzichtelijk en worden zij uit het panel verwijderd. De leden weten dat ook.

Twijfel dus niet om een offerte voor respondenten op te vragen, dit begint al vanaf slechts 1 euro per ingevulde enquête exclusief btw. Je kan daarbij al jouw wensen aangeven voor de gewenste doelgroep zoals leeftijd, geslacht, locatie etc. En voor studenten die bezig zijn met hun scriptie is de prijs zelfs lager:

Scriptie enquête laten invullen

Als je bezig bent met afstuderen voor je bachelor, master thesis of zelfs MBA of PhD dan geven we extra korting op het laten invullen van je enquête. Wij weten namelijk nog goed hoe moeilijk dit voor onszelf was in onze eigen studie en dat dit met name de bottleneck was of we wel op tijd konden afstuderen. Hier beginnen we dus al vanaf 90 eurocent per ingevulde survey. Zie voor volledige prijsindicatie de pagina over respondenten kopen.

Enquête laten invullen door studenten

Natuurlijk kan je ook ervoor kiezen om je onderzoek specifiek door studenten in te laten vullen. Hier zijn namelijk verschillende speciale sites voor opgericht waar deze doelgroep zich bevindt. Ze hebben dan zelf ook een onderzoek lopen voor hun eigen studie en door allemaal elkaars onderzoek in te vullen help je elkaar. 

Een mooie gratis oplossing maar niet ideaal voor elk soort onderzoek. Je komt namelijk echt alleen maar studenten tegen en dan maakt je steekproef eentonig en vaak niet representatief voor de populatie waarover je uitspraken wilt doen. Bovendien is de kwaliteit niet altijd even goed, omdat iedereen probeert zo snel zo veel mogelijk enquêtes in te vullen omdat ze dan ook zelf meer en eerder hun eigen respons krijgen.

Surveyswap

De bekenste variant hier is SurveySwap. Hier verdien je credits door de surveys van andere in te vullen en met elke credit kan je weer iemand kopen die jouw vragenlijst invult. Een goudeerlijk systeem alleen werkt dit niet heel snel. Bovendien blijkt het aanbod vaak tegen te vallen, dus zeker als je een paar honderd mensen nodig hebt voor je onderzoek is dit lastig. Dan moet je namelijk eerst zelf een paar weken surveys van anderen invullen. Let op dat je hier ook respondenten kan kopen, maar dit zijn dan nog steeds enkel studenten.

SurveyStudent

Dit is een Nederlandse evenknie en werkt net iets anders: je moet 50 credits verdienen en dan kan je jouw onderzoek pas online zetten. Dat betekent dat je eerst zelf 5 onderzoeken moet maken. Daarna komt die van jou 48 uur op de site te staan. Dit kan je eindeloos herhalen tot je genoeg hebt. Op zich werkt Surveystudent dus hetzelfde als Surveyswap.

Survey ruilen via Facebook groepen

Er zijn ook speciale groepen op Facebook waar je elkaars enquête kan invullen om zo aan mensen te komen. En vast dat deze er ook zijn op andere platformen zoals bijvoorbeeld Reddit. Sommige groepen op Facebook hebben zelfs meer dan duizenden leden, maar heel actief zijn deze natuurlijk niet allemaal meer.

Zelf enquête online laten invullen

Natuurlijk hoef je de portemonnee niet te trekken en kan je ook op eigen houtje proberen om mensen je enquête in te laten vullen. Dit moet je sowieso altijd proberen vinden wij, want alle gratis respons die je kan krijgen is weer meegenomen natuurlijk. En onderstaande opties gaan je hierbij helpen want online is van alles mogelijk.

1. Achterhaal waar je doelgroep zich begeeft

Het begint met het kennen van je doelgroep weten waar zij zich begeven. Zoek je bijvoorbeeld mensen die interesse hebben in een bepaald onderwerp kan je kijken of hier forums over zijn en daar een bericht plaatsen.

2.Plaats een oproep

Het is wel belangrijk om goed na te denken over het bericht dat je post. Het moet namelijk mensen die je vaak helemaal niet kent overhalen om jouw enquête te openen, in te vullen en dat graag ook nog eens met genoeg aandacht dat je iets hebt aan de antwoorden. Vraag ze dus vooral om je te helpen en dat je ze dankbaar bent. 

3. Loof een beloning uit

Daarbij kan het helpen om een beloning uit te loven, zoals dat je een paar cadeaubonnen verloot onder iedereen die het invult bijvoorbeeld. Of iets anders dat goed aanslaat binnen jouw doelgroep natuurlijk, want niet iedereen zit te wachten op weer een bon van bol.com of de VVV. 

4. Maak gebruik van je (sociale) netwerk

Natuurlijk ben jij al lid van Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin en noem het maar op. Maak hier dus gebruik van je connecties. Ditzelfde kan je doen met je vriendengroep, familie app en onder collega’s, alles telt mee. Let wel op dat je dan minder goed kan sturen in de steekproef die je krijgt, vaak niet iedereen binnen je doelgroep valt en mensen vaak (met alle goede bedoelingen) sociale antwoorden gaan geven. Omdat ze namelijk denken dat ze je helpen, maar ze doen eigenlijk het tegenovergestelde!

5. Wees proactief en stap op mensen af

En als het echt niet lukt kan je altijd nog de straat op, of deur aan deur rondvragen of mensen even op je tablet willen invullen. Sommige doelgroepen kan je niet eens online vinden overigens, doe je onderzoek onder bijvoorbeeld ouderen dan moet je eens een rondje maken in een bejaardentehuis vinden de bewoners vaak een hartstikke gezellig praatje! En dan kan je ondertussen je enquête laten invullen.