Enquête maken (gratis) & online versturen
Wil je een enquête maken? Dan is het verstandig om dit online te doen, want het is heel eenvoudig om een eigen digitale vragenlijst op te stellen en versturen.
Zelfs met gratis oplossingen als je student bent bijvoorbeeld.
Maar dan ben je er nog niet, want het is ook goed om na te denken wat jouw survey
Hoe maak je zelf een enquête?
Als je een enquête wil maken dan zijn er een aantal zaken belangrijk om te weten. Elke stap bepaalt namelijk de volgende keuze die je moet maken:
1. Bepaal de vragen die je wil stellen.
Als je een onderzoek gaat uitvoeren is het heel belangrijk om de juiste vragen te stellen. Daarmee kan je namelijk ook daadwerkelijk antwoorden krijgen die je helpen. Net een fout gebruik van woorden kan een enorm verschil maken. Bij wetenschappelijk onderzoek heb je vaak te maken met vaste vragenlijsten die eerder al zijn getest om een bepaald construct te meten.
Daarbij is ook de vraagsoort van belang, want laat je mensen simpele ja / nee vragen beantwoorden is dat voor hen makkelijker, maar kan je anderzijds weer niet de krachtige statistische analyses doen zoals bij likert schalen (dat is een 5 of 7-puntschaal van helemaal mee oneens, tot helemaal mee eens). En open vragen zijn voor exploratief kwalitatief onderzoek weer erg interessant maar vergen veel van de respondenten ook ook veel tijd in de analyse.
De lengte van je totale survey is ook van belang, want als dit teveel wordt dan gaan respondenten tijdens het invullen afhaken en dat is zonde. Te kort, en je mist wellicht de kan om extra data te vergaren die je nog zou kunnen helpen, als is het maar een controle variabele zoals demografie.
2. Bedenk hoe je jouw respondenten gaat benaderen.
Het vinden en werven van respondenten is niet zo eenvoudig als je op voorhand wellicht denkt, zeker niet als je een flink aantal nodig hebt. En dat kan al snel oplopen naar een paar honderd als je een valide en betrouwbaar onderzoek wil doen. Laat staan als je ook nog eens een representatieve steekproef nodig hebt want de moeilijkheidsgraad alleen maar verhoogd. In veel gevallen is respondenten kopen dan nog de enige haalbare manier om je enquête te laten invullen door genoeg bruikbare mensen.
Naar gelang je doelgroep kan het kanaal dat je hanteert veel uitmaken. Jongeren vindt je eerder online of op social media, terwijl collega’s je wel per mail kan benaderen. En ouderen vullen je onderzoek toch echt liever offline / hardcopy in.
3. Hoe ga je jouw data analyseren
Dan de laatste stap van je onderzoek, nadat je jouw respons binnen hebt moet je deze natuurlijk nog analyseren. Voor veel kleinere marktonderzoeken kan een standaard rapportage volstaan of een uitdraai in Excel om vervolgens met (draai)tabellen te werken, terwijl voor een geldig scriptieonderzoek als snel een SPSS analyse vereist is. Dan is het handig dat je de data meteen in het juiste format wordt opgeslagen.
4. Kies het juiste enquête programma
Als je stap 1 t/m 3 hebt doorlopen op de juiste manier heb je in feite al een wensenlijst compleet om voor de juiste enquête tool te kunnen kiezen. Er zijn nogal veel opties en verschillen tussen de aanbieders, waarbij de één juist prettig is in gratis versie, maar de ander betaald weer slimmer of handiger is. Zo is het voor bedrijven belangrijk om hun huisstijl erin te kunnen gooien en integraties te kunnen maken met andere software tools, terwijl voor een student het zo min mogelijk mag kosten en vaak een SPSS dataset een vereiste is.
Hoe een online enquête maken?
Door gebruik te maken van de voorgenoemde beste enquête tools kan je jouw enquête digitaal aanmaken en ook via internet laten invullen. Bovendien wordt jouwdata dan meteen in een dataset gestopt die je kan uitdraaien in verschillende formats of direct kan laten presenteren in standaard formats.
Hoe maak je een goede vragenlijst?
Een goede vragenlijst, dat hangt op een hoop factoren. In ieder geval wil je ervoor zorgen dat je de juiste dingen meet die je vraag beantwoorden en dat je jouw survey zo instelt dat respondenten goed weten wat je bedoelt, en gemotiveerd worden om volledig en kwalitatieve antwoorden te geven.
Vrijwel alle enquête tools, in ieder geval de goede, hebben daarom dan ook veel sjablonen van surveys beschikbaar die je kan gebruiken als startpunt of inspiratie.
Gratis enquête maken studenten
Vrijwel alle programma’s die we noemen hebben een gratis versie met wat minder fancy features, of een proefperiode van een maand waarin je jouw data kan verzamelen. En veel ervan geven bovendien extra korting aan studenten. Ook kan je kijken of je jouw survey met Google maakt.
Hoe maak je een enquête via google?
Dat kan je namelijk doen met Google Forms. Een zeer basaal programma wel en je zal er zeker geen SPSS download uithalen, maar wel een tool die doet wat het moet doen. Bovendien is dit helemaal gratis en kan je oneindig aantal replies verzamelen.